pcuf.fi | Jäsenpalvelut | In English

Tietoa PCUF:n käyttäjätunnuksista ja oikeuksista

Sisällys

 1. Yleistä
 2. Käyttäjätunnus
 3. Perusoikeudet
 4. Jäsen-oikeudet
 5. Shell-oikeudet
 6. Levytilasuositus
 7. Aikarajat

Yleistä

PCUF-järjestelmän omistaa PC-käyttäjät ry. Purkkia ylläpidetään talkoovoimin. PCUF ei ole kaupallinen Internet-palveluiden tarjoaja.

Käyttäjätunnus

PCUF:ssä toimiva purkkiohjelma on vapaasti kaikkien käytettävissä. Purkissa on myös erilaisia Internet-palveluita, jotka ovat vain PC-käyttäjät ry:n jäsenten käytettävissä.

Käyttöoikeuksien saamiseksi tulee rekisteröityä henkilökohtaisesti purkkiin joko soittamalla purkin modeemilinjoille taikka ottamalla yhteys Internet-verkon kautta osoitteeseen pcuf.fi

Käyttäjätunnus-kehoitteeseen annetaan tunnus uusi ja salasanaksi uusi jonka jälkeen rekisteröitymisohjelma käynnistyy. Käyttöoikeuksien saaminen edellyttää asiallista vastaamista kaikkiin kysymyksiin. Kukin käyttäjä rekisteröityy vain kerran, muuttuneista tiedoista voi ilmoittaa ylläpidolle mailitse

Huom! Jos olet unohtanut salasanasi, lähetä postia osoitteeseen sysop@pcuf.fi tai soita 050-3311419, älä rekisteröidy uudestaan. Ilmoita nimesi, käyttäjätunnuksesi ja voimassaoleva kotiosoitteesi, niin postitamme sinulle uuden salasanan.

Perusoikeudet

Jokainen PCUF-purkin käyttäjäksi rekisteröitynyt henkilö saa tunnukselleen oikeuden päästä käyttämään purkin sisäisiä merkkipohjaisia palveluita, joita mm. ovat COM-keskusteluohjelma, tiedostopalvelut, ja sähköposti. Sähköposti toimii yhdistykseen kuulumattomilla ainoastaan järjestelmän sisällä.

Jäsenoikeudet

PC-käyttäjät ry:n jäsenet voivat käyttää PCUF-purkin palveluita laajemmin: enemmän käyttöaikaa, merkkipohjaiset Internet-verkon palvelut, jne. Jäsenoikeuksien saaminen edellyttää jäsennumeron ilmoittamista rekisteröitymisvaiheessa. Jos jäsennumero ei ole tiedossa rekisteröityessä, voi oikeuksia pyytää omalle tunnukselleen jälkeenpäin lähettämällä jäsennumeron sähköpostilla purkin Main> -tasolla ajettavan check-komennon ilmoittamaan osoitteeseen.

Shell-oikeudet

Shell-oikeudet antavat mahdollisuuden päästä käyttämään purkkia linux-käyttöjärjestelmän komentotasolta. Oikeuksien avulla voi esimerkiksi opiskella unixin komentoja, tehdä c-kielisiä ohjelmia, perustaa omat WWW-kotisivut ja käyttää Internetin palveluita laajemmin. Shell-oikeuksien avulla voi käyttää myös slirp-ohjelmaa, joka mahdollistaa graafisten WWW-selaajien käytön kotimikrossa. Shell-oikeudet myönnetään vain yhdistyksen jäsenien tunnuksille kirjallisen hakemuksen perusteella. Sinulla siis pitää olla ensin "normaali" käyttäjätunnus PCUF:ssä ennenkuin voit anoa sille Shell-oikeuksia! Shell-oikeudet eivät maksa mitään ylimääräistä tänä vuonna.

WWW-kotisivut

PC-käyttäjät ry:n jäsenet, jotka ovat anoneet tunnukselleen Shell-oikeudet, voivat perustaa omaan kotihakemistoon WWW-kotisivut. Kotisivujen tekemisen helpottamista varten on Shell-tasolla komento www_home_page, joka perustaa automaattisesti esimerkkisivun. Lisää ohjeita.

SLIP-yhteys

PCUF:ssä on mahdollista ajaa Shell-oikeuksilla SLiRP-ohjelmaa, joka muodostaa kotimikron ja PCUF:n välille SLIP tai PPP-yhteyden. Tällaisen yhteyden päällä voi kotikoneessa käyttää esimerkiksi Netscapea-selainta.

Yleisohje: Soitto-ohjelmien asennusohjeet

Lisää tietoa ohjelmien asentamisesta löytyy yhdistyksen PC-KÄYTTÄJÄ 2/96 -lehden artikkelista Kotoa Internettiin.

Sähköpostin etäkäyttö (SMTP ja POP3)

PCUF:ssä on mahdollista käyttää sähköpostin etäluvussa POP3-protokollaa tukevia postiohjelmia. Ohjeet ohjelmien käyttöön löydät täältä.

Levytilasuositus

PCUF:n käyttäjien tulee noudattaa levytilan käytössä levytilasuositusta.

Aikarajat

Modeemilinjoilla on aikarajat, jotta mahdollisimman moni pääsisi sisään. Aikarajat muodostuvat viikkokiintiöstä ja kertayhteyden aikarajasta. Aikarajat eivät koske verkkoyhteyksiä (telnet). Aikarajat ovat PC-käyttäjät ry:n jäsenillä pidemmät kuin ei-jäsenillä.

          jäsen   ei-jäsen
          ------   --------
  Viikkokiintiö  14 h    2 h
  Yhteysaika
   ma-pe 17-23  54 min   18 min
   muulloin    90 min   30 min
  Jäähy      15 min   15 min

Jos modeemilinjoja on vapaana aikarajan täytyttyä, on käytössä jatkoaikaa siihen asti, kunnes kaikki linjat ovat varattuna. Pikalinjalla kertayhteyden aikaraja on aina 20 min riippumatta muiden linjojen varaustilanteesta ja siitä onko yhdistyksen jäsen.

Lisätietoja käyttäjätunnusasioista voi kysyä osoitteesta . Jos et löydä ongelmaasi ratkaisua muualta, voit myös soittaa PCUF:n käytön tukipuhelimeen 050-3311419.

Valitukset ja kantelut pcuf.fi -palvelimen käyttäjien häiriköinnistä netissä voi lähettää osoitteeseen

 

Jäseneksi liittyminen

PC-käyttäjät

Muokkaukset

Pc-käyttäjät ry, PL 494, 00101 Helsinki, info@pcuf.fi
Sivusto toimii Netdoc CMS -ohjelmistolla