pcuf.fi | Jäsenpalvelut | In English

Oma www.pcuf.fi-kotisivu

Shell-oikeudet lunastaneilla PC-käyttäjät ry:n henkilöjäsenillä on mahdollisuus ylläpitää ilman lisämaksua omia WWW-sivujaan www.pcuf.fi-palvelimella.

Jäsenille maksuton palvelu on tarkoitettu kohtuullisen kokoisten, henkilökohtaisten kotisivujen tekemiseen. Henkilökohtaisia sivuja ei saa käyttää yritystoimintaan, kuitenkin pienimuotoinen oman yrityksen mainos sallitaan.

Kotisivuilla ei saa julkaista tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia. Muun kuin itsetehdyn materiaalin käyttämiseen on kysyttävä tekijän lupa. Järjestelmän ylläpito voi sulkea sivut, jotka rikkovat tekijänoikeuksia tai sisältävät laitonta materiaalia. Mielipiteiden takia sivuja ei sensuroida.

Toimi näin

Ennen kuin aloitat...

WWW-sivujen suunnittelun ja toteutuksen HTML:llä voi aloittaa tutkimalla ja kopioimalla muiden tekemien sivujen lähdekoodeja, mutta parempaan lopputulokseen pääsee, kun ensin perehtyy asiaan hieman pintaa syvemmältä.

Laadukkaat sivut toimivat ja näyttävät hyvältä lukijan (tai kuulijan, jos sivuillasi sattuu vierailemaan puhesyntetisaattoria käyttävä näkövammainen) käyttämästä laitteistosta ja ohjelmistosta riippumatta. Huolella suunnitellut sivut myös latautuvat nopeammin, joka kannattaa ottaa huomioon, koska kotikäyttäjistä valtaosa "surffaa" vielä hyvin hitaalla (puhelinverkon modeemit) tai suhteellisen hitaalla (ISDN) verkkoyhteydellä. Pienellä vaivalla sivusi myös löytävät kohdeyleisönsä paremmin: metatiedolla varustetut sivut löytyvät hakukoneilla paremmin ja ns. frame-tekniikan poisjättö mahdollistaa sivujen osoitteen eli URL:n täysimittaisen hyödyntämisen.

Web Design Groupin HTML Help -sivuilta löydät runsaasti ohjeita laadukkaaseen ja lukijan (asiakkaan) tarpeet huomioivaan web-julkaisemiseen. Sivuilta löytyy myös kaikki alan standardit ja HTML-käsikirjat (mm. kätevässä Windows Help -muodossa).

Perusta public_html-hakemisto

Kotisivu sijoitetaan kotihakemistossa sijaitsevaan public_html-nimiseen hakemistoon. Hakemistossa pitää olla access-oikeudet kaikilla ja kaikkien hakemiston alla olevien, julkiseksi tarkoitettujen tiedostojen pitää olla kaikkien luettavisa.

Uuden kotisivun perustamisessa auttaa www_home_page-niminen ohjelma. Aja kyseinen ohjelma Pcufissa, jolloin sinulle perustetaan public_html-hakemisto tarvittavilla oikeuksilla. Lisäksi public_html:ään perustetaan esimerkkisivu, jota muokkaamalla pääset alkuun kotisivun rakentamisessa.

www_home_page-ohjelmaa voi ajaa myös olemassaolevalle kotisivulle, jolloin ohjelma tarkistaa ja korjaa mahdolliset virheet tiedostojen suojauksissa. Huomaa kuitenkin, että oikeustarkistus tehdään vain public_html-hakemistolle ja index.html-tiedostolle, muut tiedostot on korjattava käsin.

Laadi HTML-muotoiset sivut

Voit muokata sivujasi joko omalla tietokoneellasi tai suoraan Pcuf:n linux-järjestelmän editoreilla (esim. Pico tai Emacs). HTML:n kirjoittamiseen käy joko tavallinen tekstieditori tai HTML-editori, jollaisia löytyy mm. Windowsille.

Varsinaisen kansisivun nimi on index.html (huomaa pienet kirjaimet ja .html-pääte, .htm ei kelpaa). Automaattisesti luotavan kotisivuluettelon päivityspäivämäärät otetaan index.html:n edellisestä muutospäivästä, joten jos muutat jotain muuta tiedostoa, komenna myös touch index.html.

Lähetä sivusi Pcuf:iin

Jos olet suoraan pääteyhteydessä suoralla modeemilinjalla, voit lähettää sivusi ZMODEM-protokollalla antamalla seuraavat komennot:

    cd $HOME/public_html
    rz

Jos olet suoraan verkossa, lähetä tiedostot FTP-ohjelmalla. (Mielummin ssh:lla, jos sellainen on käytettävissä.)

 1. Ota yhteys koneeseen pcuf.fi
 2. Kirjoittaudu sisään itsenäsi (ei anonymous)
 3. Siirry (cd) hakemistoon public_html
 4. Lähetä (put) haluamasi tiedostot
 5. Tarkista, että tiedostoilla on oikeat suojaukset. Jos ei, muuta ne komennolla "chmod 711 tiedosto.html" (joko rivipohjaisessa FTP-ohjelmassa tai Pcufin shellissä)

Muista siirtää binääritiedostot (kuten kuvatiedostot GIF, JPEG) FTP-ohjelman binary-tilassa.

Tarkistetaan tulos

Kotisivusi osoite eli URL on http://www.pcuf.fi/~tunnus/, missä tunnus on käyttäjätunnuksesi Pcufissa. Huomaa, että URL on koneen nimeä (www.pcuf.fi) lukuunottamatta case sensetive, eli isot ja pienet kirjaimet ovat merkitseviä. Jos et löydä tilde-merkkiä (~) näppäimistöltä, voit käyttää sen sijasta koodia "%7E". URL toimii myös ilman lopussa olevaa kauttamerkkiä (/), mutta sitä kannattaa käyttää, koska se ei aiheuta ylimääräistä HTTP-hakua.

Jos et halua kotisivuasi kotisivuluetteloon

Jos public_html-hakemistossasi on tiedosto .nolist, ei nimeäsi ja linkkiä kotisivuusi lisätä automaattisesti kotisivuluetteloon. Tästä seuraa myös se, ettei kotisivuasi löydä hakukoneilla (kuten Alta Vista, etc.), jos linkkiä ei ilmoiteta johonkin.

Kotisivuluettelon tietoja saatetaan käyttää sähköpostiosoitteiden keräämiseen suoramarkkinointia (ns. spämmit) varten.

 • Luetteloesto saadaan voimaan komennolla touch $HOME/public_html/.nolist
 • Luetteloesto poistetaan komennolla rm $HOME/public_html/.nolist

Laskurit

Pcuf:n kotisivuilla on mahdollista käyttää seuraavanlaista graafista-laskuria: [laskuri] joka näyttää kuinka monta kertaa sivua katseltu kuvat-näyttävällä www-selailimella. Laskurin saa käyttöön asettamalla html-sivulle komennon:

<IMG SRC="/cgi-bin/nph-count?width=5&link=/www.pcuf.fi/~tunnus/tiedosto.html" ALT="*">

missä tunnus on käyttäjätunnuksesi Pcuf:ssä ja tiedosto.html se html-sivu, johon laskuri on sijoitettu.

Palautelomake

Voit tehdä kotisivullesi oman palautelomakkeen pikapalauteohjelman avulla. Katso ohjeet.

FAQ - usein kysyttyjä kysymyksiä

Kotisivun lataaminen kaatuu "404 Not found"-virheeseen?

Tarkista URL:n tarkka kirjoitusasu. Käyttäjätunnus on kirjoitettava pienillä kirjaimilla. Sanaa public_html ei tule URLiin.

Kotisivun lataaminen kaatuu "403 Forbidden"-virheeseen?

Pcufin WWW-palvelindemoni (httpd) ei pysty lukemaan dokumenttiasi. Muuta suojaukset chmod-komennolla:

    chmod og+x $HOME/public_html
    chmod og+r $HOME/public_html/*

Siirtämäni kuva ei näy kotisivullani?

Kuvatiedoston suojaukset eivät ole kunnossa. Katso edellinen vastaus.

Kuinka voin tehdä omia CGI-ohjelmia?

Koska CGI-skriptit ovat usein kokeneidenkin ohjelmoijien tekeminä täynnä turvallisuusreikiä, aloittelijoista puhumattakaan, ei Pcufissa voi asentaa omia CGI-ohjelmia. CGI-skriptin asentamisesta voi neuvotella ylläpidon kanssa, mutta pääsääntöisesti skriptejä ei asenneta.

Toimiiko HTML-laajennus <FOOBAR> Pcufin serverissä?

WWW-serveri (httpd) ei tarkista HTML-tiedostojen sisältöä, vaan lähettää ne sellaisenaan. HTML-dokumenteissa voi siis käyttää kaikkien HTML-versioiden ominaisuuksia, sekä valmistajakohtaisia laajennuksia (Netscape, MSIE) ja javascriptiä.

Miksi kotisivuni ei näy kotisivuluettelossa?

Kotisivuluettelo päivittyy automaattisesti neljän tunnin välein.

Kuinka isot kotisivut saavat olla?

Katso Pcuf:n levytilasuositusta. Yleishyödyllisille (esim. PC-koneiden käyttöä edistävää informaatiota sisältäville) sivuille voidaan anomuksesta myöntää lisätilaa.

Muita ongelmia?

Kysy neuvoa osoitteesta . Jos kyseessä on HTML-ongelma, lue ensin FAQit!

Lisätietoja

 

Jäseneksi liittyminen

PC-käyttäjät

Muokkaukset

Pc-käyttäjät ry, PL 494, 00101 Helsinki, info@pcuf.fi
Sivusto toimii Netdoc CMS -ohjelmistolla