pcuf.fi | Jäsenpalvelut | In English

/scratch-alue

Yleistä

/scratch on shell-käyttäjille väliaikaiseen säilytykseen tarkoitettu levyalue, joka vastaa UNIXin perinteisiä hakemistoja /tmp ja /var/tmp, mutta jossa on enemmän levytilaa (tällä hetkellä noin 3,8 gigatavua) ja on tarkoitettu hieman pitempiaikaiseen säilytykseen. Scratch sopii hyvin esimerkiksi ohjelmien käännöshakemistoksi tai väliaikaiseen varastointiin siirrettäessä tiedostoja internetistä omalle koneelle.

Scratchia ei varmuuskopioida ja sinne saatetaan tehdä tilaa ennalta varoittamatta erilaisia ylläpitotoimia varten, joten älä talleta mitään korvaamatonta scratchille.

Verkosta imuroitujen ohjelmien ja muun materiaalin pitäminen kaikkien käyttäjien julkisesti luettavana on suotavaa turhan linjaliikenteen välttämiseksi ja informaation vapaan kulun edistämiseksi, mutta scratchin käyttäminen laittomien ohjelmakopioiden (ns. warez) levittämiseen on kielletty käyttöoikeuksien poistumisen uhalla.

Tällä hetkellä alueella ei ole levykiintiöitä (quota), mutta levytilaa kannattaa silti käyttää harkiten ja ottaa myös muut käyttäjät huomioon. Jos tarvetta ilmenee, myös scratchille voidaan ottaa käyttöön quotat.

Käyttöönotto

Hakemistoon /scratch ei ole suoraan kirjoitusoikeuksia, vaan sinne pääsee kirjoittamaan perustamalla oma hakemisto shellissä komennolla mkscratch. Oma hakemisto on muotoa /scratch/u/user, jossa user on käyttäjätunnuksesi ja u käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain.

Myös ympäristömuuttuja $SCRATCH osoittaa automaattisesti scratch-hakemistoosi.

Siivous

Scratch siivotaan automaattisesti kerran päivässä, jos alueella ei ole vähintään 300 megatavua tyhjää tilaa. Ensimmäiseksi siivotaan tiedostot, joita ei ole käytetty viikkoon.

Siivousskriptin "huijaaminen koskemalla tiedostoihin" säilytysajan pidentämiseksi ei ole suotavaa.

Jäseneksi liittyminen

PC-käyttäjät

Muokkaukset

Pc-käyttäjät ry, PL 494, 00101 Helsinki, info@pcuf.fi
Sivusto toimii Netdoc CMS -ohjelmistolla