Tiesitkö että voit hakea sähköpostisi PCUF:stä suoraan vaikkapa kotikoneellesi ilman että sinun tarvitsee ottaa pääteyhteyttä PCUF:ään? Sähköpostin etäkäyttö PCUF:n modeemilinjojen kautta on mahdollista PCUF:n käyttäjillä, jotka ovat hankkinut tunnukselleen Shell-oikeudet.
Etäkäyttö modeemilinjojen kautta edellyttää SLIP- tai kiinteitä tcp/ip-yhteyksiä PCUF:ään. SLIP-yhteys voidaan muodostaa modeemilinjan yli käyttäen kotikoneella esim. Trumpet Winsock-nimistä ohjelmaa. Trumpetin valmiit konfigurointitiedostot löytyvät PCUF:n windows-tiedostoalueelta.
Etälukuun soveltuvia sähköpostiohjelmia on monia. Esimerkiksi Windowsissa toimivia ohjelmia ovat Eudora Light ja Netscapen WWW-selaimesta käynnistettävä Netscape Mail.
Sähköpostiohjelman asennuksen jälkeen sinun tulee määritellä ohjelmaan oma nimesi sekä ainakin seuraavat tiedot:
Lähtevä sähköposti (SMTP): pcuf.fi Tuleva sähköposti (POP3): pcuf.fi POP3-käyttäjätunnus: tunnus@pcuf.fi jossa tunnus on oma käyttäjätunnuksesi PCUF:ssä.Siirrä viestisi kokonaan koneellesi!
PCUF:n ylläpito ei suosittele etäkäytössä sähköpostin jättämistä serverille (Leave on the server), koska se kuluttaa PCUF:n rajallista levytilaa ja se voi aiheuttaa yllättäviä ongelmia, jos vaikkapa etäluvussa käytettävä sähköpostiohjelma vaihdetaan toiseen.
Tämä ongelma johtunee käyttämästäsi sähköpostiohjelmasta. Ainakin Netscapen mailia käytettäessäsi odota, että se on hakenut PCUF:stä kaikki viestit. Älä ala lukemaan viestejäsi, jos ikkunan alareunassa lukee "Receiving: message ...". Netscapen mail ei osaa päivittää omia sisäisiä muuttujiaan, jos keskeytät sähköpostin hakemisen. Jos olet keskeyttänyt siirron, hakee Netscape seuraavalla kerralla samat viestit uudestaan.
Käytit aikaisemmassa etälukuohjelmassa valintaa, jossa viestit jätettiin serverille (PCUF:ään) lukemisen jälkeen. Asennettuasi uuden etälukuohjelman hakee se kaikki vanhat viestit, jotka ovat vielä tallessa PCUF:ssä, koska se luulee niitä uusiksi viesteiksi. Tämän vuoksi älä käytä etälukuohjelmassasi valintaa "Leave on the server" !
Olet luultavasti ollut pääteyhteydessä PCUF:ään ja lukenut sähköpostiasi jollakin Unixin postiohjelmalla, kuten purkkiohjelmiston mail, pine tai elm. Nämä ohjelmat ovat luultavasti muuttaneet postilaatikkosi viestien muotoa sillä tavalla, että etälukua palveleva PCUF:n pop3-ohjelmisto ei löydä enää uusia viestejä.
Korjausohje:
Ota PCUF:ään pääteistunto vaikkapa telnet-ohjelman avulla. Lue ja poista sähköpostisi käyttäen käyttöjärjestelmän mail-ohjelmaa seuraavasti:
pcuf% mail Mail version 5.5-kw 5/30/95. Type ? for help. "/var/spool/mail/raussi": 1 message 1 new >N 1 raussi@pcuf.fi Sun Mar 23 22:40 13/346 "koetus" & del 1 & quit pcuf%Lisäksi jos kotihakemistossasi on mbox-niminen tiedosto, lue ja tyhjennä se samalla tavalla pääteistunnossa mail-ohjelman avulla:
pcuf% mail -f $HOME/mbox Mail version 5.5-kw 5/30/95. Type ? for help. "mbox": 2 messages > 1 raussi@pcuf.fi Sun Mar 23 22:36 16/379 "test test" 2 raussi@pcuf.fi Sun Mar 23 22:36 16/377 "kokeilu" & del 1 & del 2 & quit "mbox" removed pcuf%
Käyttämäsi etälukuohjelma on siirtänyt kaikki postilaatikossasi olleet viestisi kotikoneellesi ja poistanut ne PCUF:n serveriltä.
Mutta kun minulla oli "Leave on the server" valinta päällä?
Tässä tapauksessa PCUF:n pop3-ohjelmisto on siirtänyt viestisi järjestelmän ylläpitämästä sähköpostilaatikosta /var/spool/mail/tunnus kotihakemistosi $HOME/mbox -nimiseen tiedostoon. Voit lukea viestisi mbox-tiedostosta esimerkiksi mail-ohjelman avulla. Katso edellistä ohjetta.
PCUF:n etälukua palveleva pop3-ohjelmisto on tehnyt kyseisen viestin sähköpostilaatikkosi. PCUF:n pop3-ohjelmisto ylläpitää tässä viestissä pop3-tapahtumiin liittyviä tietoja muistissa. Kuten viestin otsikkokin kertoo, älä poista sitä. Jos vahingossa satuit poistamaan kyseisen viestin ja etäluku ei enää toimi, voit korjata tilanteen PCUF:n käyttöjärjestelmän mail-ohjelman avulla kuten edellä on kerrottu.
Tämä johtuu siitä, että sähköpostin lähettäjän koneessa tai mail-ohjelmistossa on käytössä 7-bittinen ASCII-merkistö, jossa skandinaaviset merkit on {[]}\|-merkkien paikalla. Esimerkiksi PCUF:n purkkiohjelmistossa (Main,Com,Mail) käytetään vain 7-bittisiä merkkejä. Lisätietoa asiasta saat esimerkiksi Timo Kiravuon kirjoittamasta jutusta: Suomalaiset merkit tietokoneissa.
Kysy neuvoa PCUF:n ylläpidolta: